Associació de Xeremiers de Muro - Es Reguinyol

Es ReguinyolEs Reguinyol

Projecte d’intercanvi “Xeremiers de Muro”

Aquest cap de setmana passat i emmarcat dins la fira de Sant Francesc 2016, Es Reguinyol ha duit a terme un projecte d’intercanvi cultural amb dues escoles d’instruments tradicionals bascs. Aquest projecte d’intercanvi té com objectiu difondre la música tradicional o d’arrel, el ball i donar a conèixer els instruments tradicionals, la cultura, la llengua, així com, promoure l’intercanvi d’experiències.

Ens han visitat Oiartzun Herri Musika Eskola i Hernani udal Musica Eskola de Gipuzkoa. Durant aquest tres dies d’intercanvi s’ha donat a conèixer la música i instruments tradicionals del País Basc a la gent que s’ha apropat a escoltar-los, (la txalaparta, la gaita de bota, la alboka, el txistu i el tamboril entre d’altres) i hem pogut compartir amb ells música, festa, cultura, menjar i bones rialles.

Després de la rebuda de les escoles d’Oiartzun i Hernani i del concert didàctic que ens oferiren el divendres a l’Església del Convent (instruments, ritmes melodies i balls); el dissabte matí recorreguérem el casc antic de Muro en un cercavila, animat per la música de les escoles participants i dels xeremiers de Muro Es Reguinyol. Destacaven, com element visual d’aquest cercavila, els gegants de Muro n’Antoni i en Joan (colla de xeremiers). El cercavila acabà amb la visita al museu de Muro (secció etnogràfica del Museu de Mallorca), ubicat a una casa senyorial del segle XVIII, que presenta una mostra d’eines del camp i recrea diferents estances d’una casa en la Mallorca rural del segle XX, i un intercanvi de partitures de músiques tradicionals d’Euskadi i Mallorca i el lliurament a cada una de les escoles visitants d’un dels instruments de percussió més populars a Mallorca, la ximbomba (i férem alguns coverbos…).

El mateix dissabte cap a la mitja nit, participaren en un dels actes ja tradicionals de la Fira de Sant Francesc, com és la baixada del conill. Diumenge matí pogueren recorre la fira de Sant Francesc, una de les més antigues de Mallorca ja que s’ha duit a terme des de finals del segle XVIII (dedicada a l’agricultura, artesania, remat i indústria). Al mig dia les dues escoles (Oiartzun i Hernani) interpretaren, a la placeta de Sant Martí, diferents tipus de danses, ritmes i estils melòdics del repertori tradicional propi del País Basc. El públic assistent gaudí amb les melodies populars procedents de la costa, de l’interior i del Pirineu.

A finals d’aquest mes d’abril Es Reguinyol es desplaçarà a Oirtzun i Hernani per donar a conèixer la nostra cultura, la música del repertori xeremier (fent un repàs a diferents ritmes i tocades) i el ball tradicional murer (les jotes i boleros). Aquí teniu unes fotos d’aquest intercanvi.

 

CAM01197 CAM01199 CAM01202 CAM01204 CAM01210 CAM01213 CAM01215 CAM01218 CAM01220 IMG-20160403-WA0001 IMG-20160403-WA0002 IMG-20160403-WA0003 IMG-20160403-WA000514131216151110987234561

Afegir comentaris:

Daniel G. Rotger